Sortlistan 2015

 
Ännu finns det inte några plantor till salu, då dom sover just nu!
Men följ med på hemsidan om vad som är på gång när det blivit varmare ute.
Men detta är ett smakprov på vad som varit i år.

Tomatsorter

Tigerella
Är en ovanlig och vacker tigertomat med oranga ränder på röd botten. Dessutom har den tunt skal och en rik och tydlig tomatsmak. Tigerella är tidig och kan odlas på friland i varma lägen. Den behöver bindas upp och tjuvas som alla högväxande tomater. Plantan är frisk och ger jämna och fina, 80-90 grams frukter.

Tigerella
Stupice
Snabb och tålig tomat med mycket god smak. Ger bra skörd av medelstora, glänsande röda, söta och saftiga tomater. Stupice som kommer från f.d. Tjeckoslovakien har vunnit flera omröstningar som den godaste i sin klass.Trivs både i växthus som på friland.

Stupice
Dina
Dina kommer från Ukraina och ger en högväxt planta som ger tidigt jämna, fina, oranga frukter som väger ca 80gr. Mycket enhetliga i formen och spricker aldrig, köttiga och saftiga med få frön och har en mild och god tomatsmak med lite sötma. trivs både i växthus och på friland.

Zloty Ozarowski
En medelstor, mycket god tomat från Polen med orangegula, saftiga frukter med sötsyrlig smak. Blev tipsade om zloty av Hornuddens trädgård och förstår deras förtjusning idenna tomat då den ger frukt fast den inte får så mycket kärlek. För växthus och friland.

MeiWei -körsbär
Tidig högväxande sort från Kina med den bästa smaken enligt många. Liknar Gardeners Delight i växtsätt men betydligt tidigare. De söta, röda frukterna hänger i klasar, är klotrunda och väger ca 20gr. Mestadels för växthus, men kan gå på friland.

Red Pearl -körsbär
Små, skinande, blankt klarröda, dadelformade frukter med fast fruktkött och mycket god. Hänger i klasar på en högväxande, frisk planta. Ursprunget är osäkert men varit stabil i flera år. För både växthus och friland.

Chilega -körsbär
Snabb och tålig tomat med mycket god smak. Ger bra skörd av medelstora, glänsande röda, söta och saftiga tomater. Stupice som kommer från f.d. Tjeckoslovakien har vunnit flera omröstningar som den godaste i sin klass.

Naranja –körsbär
Spanska för apelsin, kommer från en biodynamisk fröodlare i Spanien. Den är tidig och pålitlig både på friland och i växthus. Ger massor av söta och goda orange frukter.

Sungold -körsbär
Gyllene orangegula, något större körsbärstomater. En av världens sötaste sorter. Saftiga frukter med förträfflig tropisk fruktsmak. För växthus och varma utelägen.

Sungold
Yellow Submarine -körsbär
Ger små päronformade gula frukter som sätts i riklig mängd. Frukten väger ca 30 g. Klasarna är ca 25 cm långa med ca 15 frukter. Den har en frisk smak, men har benägenhet att spricka i slutet av säsongen. Plantorna har stora potatisformade blad. Starkväxande.

Yellow Submarine
Gelbe Dattelwein -körsbär
Gammal tysk sort som trivs bäst i växthus. Ger massor av gula dadel -droppformade goda, ca 15gr frukter

Black Sweet Cherry –coctail
Mörkt mahognyrött skal och saftigt, fruktigt sött aromatiskt kött med en vikt på ca 25 g. Passar för både kallväxthus som friland i skyddade lägen.

Black Sweet Cherry
Green Zebra -busk
Ger en läcker gulgrön tomat med mörkt gröna ränder. Köttet är grönt och saftigt och skalet är tunt. Frukten är helt klotrund och medelstor. Plantan blir drygt en meter hög på friland och något högre i växthus. Den behöver stöd och bör tjuvas.

Green Zebra
Roma –busk, pasta
Italiensk tomat med plommonformade frukter på 70-80g. Plantan är resistent mot många sjukdomar, kraftig och stabil och ger en mycket bra skörd av saftiga tomater med matigt fruktkött som inte innehåller så mycket vatten o få frön. Roma tomaterna passar därför perfekt till tomatsåser, ketchup eller att konservera, men passar också i sallader och som pizzatopping..

Roma
Marmande –busk, biff
Fransk bifftomat som ger stora, upp till 200 g, lite oregelbundna, åsiga, köttiga frukter med utsökt smak. Plantan är buskig, men kan bli 70 cm hög och behöver då stöd. Marmande är frisk och kan också odlas på friland. Resistent mot Fusarium och Verticillium sjukdomar.

Marmande
Tumbling Tom Red -ampel
Röd, rund körsbärstomat för ampel. Mycket lämplig för ampel genom sitt hängande växtsätt. Plantorna är friska och grenar sig oerhört rikligt. Inte den sötaste men ändå god. Något syrlig, starkt vätskad. Ger många hundra frukter.

Tumbling Tom Red

Paprika

Quadrato d’Asti Rosso
Kvadratisk röd paprikan från Italien. Stor, matig och aromatisk paprika, en sort som är otroligt populär och älskad

Quadrato d'Asti Rosso
Giallo dásti
En härligt gul paprika från provinsen Asti i norra Italien. Kvadratisk, stor och aromatisk som kan ätas som gul eller gul med gröna markeringar.

Dulce Italiano
Stor ”tjurhornspaprika” som är söt och mycket produktiv. Skördas antingen när dom är gröna eller när de börjar bli röda. Tunt skin.

Dulce Italiano

Chili

Aji Blanco Cristal
Tidig chili, fruktig, lite söt och med en jämn styrka. Utan fröfästen har den en mild styrka, med fästen stark. Först ljust gulgrön, ’blanco’, över orange till kraftigt mörkrött.

Aji Blanco Cristal
Piccante Di Cayenna
Tjock cayennepeppar frukt från italien. Massor av smak, sötma och hetta som är mer påtaglig än traditionell cayenneppar. Lättodlad och ger stora skördar, odlingsvärd sort. Perfekt både som färsk och torkad.

Piccante Di Cayenna
Hinkelhatz
Lite bucklig och med trubbig spets, tjockt kött med en fruktig arom.Den är riktigt stark och ätes sällan rå, utan används framförallt i inläggningar, salsa, chutney etc. Plantan som ger mängder med fruk, är kompakt, 30-40cm hög och mycket lämplig och vacker i krukor.

Hinkelhatz

Gurka

Diva
En av de bästa moderna salladsgurkor. Slät och tunnskalig, med ett krispigt, sött, helt bitterfritt kött. Den blir 16-18 cm lång, men smakar som allra bäst kring 10-12 cm. Eftersom Diva är rent honlig och parthenocarp ger den frukt utan behov av befruktning. Resistent mot mjöldagg. Odlas både utomhus i varma lägen, under fiberduk, i tunnlar och i växthus.

Diva

Majs

Golden Bantam
En sort som funnits med sen 1902 och en av de få och sötaste standardsorter som finns kvar. Blir ca 160-180cm hög med slanka, långa kolvar.

Painted Mountain
Vackare mat är svårt att hitta. Kolvarna, som är något smala o 15-18cm långa,ger glänsande frön i nästan alla regnbågens färger. Vita, svarta, blåsvarta, gula, orange, röda, vinröda, violetta. Får kolvarna torka går det lätt att mala eget majsmjöl. De kan också ätas färska, råa eller kokta, rostas och grillas eller kokas till majsgröt. Painted Mountain kommer från bergen i Montana, USA och tål kyligt och blåsigt väder bättre än de flesta och ger färdig skörd med de allra tidigaste. Plantan blir kring 150 cm. Kolvarna används också för dekoration.

Painted Mountain
Förutom dessa kommer det en hel del andra grönsaker att välja mellan, som t.e.x.

Gyllen bär
Tomatillo
Squach o Pumpa
Bönor
Spenat
Mangold -mix
Asiatisk Kål
Fänkol m.m.
 Posted by at 12:54